Online cursus: Tolk en vertaler in de Nederlandse multiculturele samenleving (5PE)

119,00 excl. btw

Duur: 3 uur.
5 PE punten.

Artikelnummer: N/B Categorie:

Capaciteit: 25

Wij bieden een cursus over de multiculturele samenleving, specifiek ontworpen voor tolken en vertalers. In de hedendaagse wereld worden samenlevingen steeds diverser en dynamischer door de interactie van verschillende culturele achtergronden. Ook in Nederland is de samenleving de afgelopen 50 jaar veranderd, mede door de komst van gastarbeiders, onderdanen uit voormalige koloniën en vluchtelingen. De diversiteit van migratiestromen maakt het werk van tolken en vertalers des te complexer en boeiender. Deze cursus is bedoeld om tolken en vertalers een dieper inzicht te verschaffen in de uitdagende wereld van de multiculturele samenleving in Nederland, en hen te voorzien van relevante kennis en vaardigheden. 

Doelen van de Cursus:

Het eerste lesdoel is de ontwikkeling van cultureel sensitieve communicatievaardigheden voor tolken en vertalers. Studenten zullen leren hoe ze effectief kunnen communiceren met diverse culturele groepen, rekening houdend met verschillen in taalgebruik, non-verbale communicatie en culturele context. Dit doel beoogt de cursisten uit te rusten met de nodige sensitiviteit om culturele nuances te begrijpen en accuraat over te brengen in hun tolk- en vertaalpraktijk.

Doel: Kennis van Migratiegeschiedenis en -patronen

Het tweede lesdoel is het verschaffen van diepgaande kennis over de migratiegeschiedenis en -patronen in Nederland. Studenten zullen worden ondergedompeld in de historische context van migratiestromen, inclusief de impact van gastarbeiders, voormalige koloniën en vluchtelingen. Door deze kennis zullen tolken en vertalers beter in staat zijn om de culturele achtergronden van hun doelpubliek te begrijpen en interpreteren, wat hun vertaal- en tolkvaardigheden zal versterken.

Doel: Praktische Toepassing van Culturele Competenties

Het derde lesdoel is gericht op de praktische toepassing van verworven culturele competenties in de beroepspraktijk van tolken en vertalen. Studenten zullen worden uitgedaagd met realistische casussen en situaties die ze kunnen tegenkomen in hun werk. Door middel van rollenspellen, casestudies en praktische oefeningen zullen cursisten hun begrip van de multiculturele samenleving in Nederland in de praktijk brengen, waardoor ze zich effectiever kunnen aanpassen aan diverse communicatiebehoeften en -uitdagingen.

Beoordelingsmatrix en Cesuur:

De beoordeling van de cursus zal gebaseerd zijn op de deelname van de cursist aan verschillende componenten van de cursus. Om te slagen voor de cursus, dient de cursist aan de volgende componenten te voldoen:

1) voorbereiding op de cursus door de dia’s va tevoren door te lezende + actieve deelname aan de webinar. Dit omvat het bijwonen van de live sessies en actieve betrokkenheid bij de interactieve elementen van de cursus. De beoordeling hiervoor kan zijn: 'Voldaan' of 'Niet voldaan'.

2) Meedoen met de quizzes in de les: Tijdens de cursus zullen er quizzes worden afgenomen/ vragen gesteld aan de cursist om het begrip van de cursist te beoordelen. De cursist dient de quizzes tijdig in te vullen en deel te nemen om in aanmerking te komen voor een positieve beoordeling. De beoordeling hiervoor kan zijn: 'Voldaan' of 'Niet voldaan'.

3) Invullen van de feedback/reflectie over het geleerde stof: Na afloop van de cursus wordt van de cursist verwacht dat hij/zij een feedback enquête invult om waardevolle inzichten en suggesties te verstrekken over de cursuservaring. De cursist reflecteert over zijn/haar leerervaring en hoe deze ervaring toegepast kan worden in zijn/haar dagelijks praktijk. Het invullen van de enquête is een verplicht onderdeel om te voldoen aan de beoordelingscriteria. De beoordeling hiervoor kan zijn: 'Voldaan' of 'Niet voldaan'.

Cesuur:

Om te slagen voor de cursus dient de cursist aan alle bovengenoemde componenten te voldoen en een beoordeling van 'Voldaan'; te behalen voor elk onderdeel. Bij het behalen van de vereiste beoordelingen zal de cursist als 'Geslaagd' worden beoordeeld voor de cursus (zie tabel 1) en de student krijgt een deelname certificaat toegestuurd. Let op: Het niet voldoen aan een of meerdere van de bovengenoemde componenten kan leiden tot een beoordeling van 'Niet voldaan' en resulteert in het niet behalen van de cursus en uiteindelijk geen afgifte van een deelname certificaat . Het is daarom van belang dat de cursist actief deelneemt aan de webinars, meedoet met de quizzes en de feedback enquête invult om aan de beoordelingscriteria te voldoen.

Let op: Het niet voldoen aan een of meerdere van de bovengenoemde componenten kan leiden tot
een beoordeling van 'Niet voldaan' en resulteert in het niet behalen van de cursus en uiteindelijk
geen afgifte van een deelname certificaat . Het is daarom van belang dat de cursist actief deelneemt
aan de webinars, meedoet met de quizzes en de feedback enquête invult om aan de
beoordelingscriteria te voldoen.

Beoordelingscriteria Beoordeling

Voorbereiding en de deelname aan de webinar: Voldaan / Niet voldaan
Meedoen met de quizzes in de les: Voldaan / Niet voldaan
Invullen van de feedback/enquête: Voldaan / Niet voldaan

Extra informatie

Datum

30-09-2024 (18:00-21:00), 08-07-2024 (18:00-21:00)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Online cursus: Tolk en vertaler in de Nederlandse multiculturele samenleving (5PE)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *