Online cursus: Het Nederlandse drugsbeleid (5 PE)

119,00 excl. btw

Duur: 3 uur.

Artikelnummer: N/B Categorie:

Capaciteit: 25

Het Nederlandse drugsbeleid is een benadering die zich richt op schadepreventie en het bieden van een veilige omgeving voor het gebruik van bepaalde soorten drugs. Dit beleid is gebaseerd op de gedachte dat het verminderen van de gezondheidsrisico's en sociale schade die verband houden met drugsgebruik belangrijker is dan strikte strafrechtelijke maatregelen. Het Nederlandse drugsbeleid heeft enkele opvallende kenmerken:

1. Het gedoogbeleid: Onder het gedoogbeleid wordt de verkoop en consumptie van softdrugs (zoals cannabis) in zogenaamde 'coffeeshops' gedoogd en gereguleerd. Coffeeshops mogen kleine hoeveelheden softdrugs verkopen aan volwassenen (18 jaar en ouder) voor persoonlijk gebruik. De achterliggende gedachte is dat door de verkoop van softdrugs uit het illegale circuit te halen, de criminaliteit en gezondheidsrisico's worden verminderd.

2. Regulering: Coffeeshops moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het niet verkopen van grote hoeveelheden drugs, geen reclame maken en geen overlast veroorzaken. De aanvoer van softdrugs naar de coffeeshops is echter nog steeds een juridisch grijs gebied.

3. Harddrugs: het bezit en verkoop van harddrugs zoals cocaïne en heroïne zijn nog steeds strafbaar, maar er is een zekere mate van decriminalisatie voor gebruikers. Dit betekent dat gebruikers van kleine hoeveelheden harddrugs meestal niet strafrechtelijk worden vervolgd, maar eerder worden doorverwezen naar hulpverlening.

4. Preventie en voorlichting: Het Nederlandse beleid richt zich sterk op preventie en voorlichting om de schade van drugsgebruik te minimaliseren. Er zijn verschillende programma's en initiatieven gericht op bewustwording van de risico's en het bieden van hulp aan gebruikers die problemen ondervinden. Dit soort programma’s worden vaak binnen scholen al aangeboden. Waarbij soms ook een ex verslaafde wordt uitgenodigd om zijn verhaal te doen.

5. Internationale samenwerking: Hoewel Nederland een relatief tolerant drugsbeleid heeft, blijft het land samenwerken met internationale partners om de grensoverschrijdende drugshandel aan te pakken en om de internationale drugswetten na te leven.

Het Nederlandse drugsbeleid heeft zowel voor- als tegenstanders. Voorstanders beweren dat het beleid gezondheidsrisico's vermindert, criminaliteit terugdringt en de druk op het rechtssysteem verlaagt. Critici maken zich zorgen dat het beleid drugstoerisme aanmoedigt en kan leiden tot een normalisering van drugsgebruik. Dit zien we voornamelijk gebeuren in een stad als Amsterdam, die bekend staat als de stad voor drugs. Het debat over het Nederlandse drugsbeleid zal blijven voortduren en de verschillende visies zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen hierin.

Samengevat:

Tijdens onze online cursus voor tolken en vertalers zullen we de volgende onderwerpen bespreken:

1. Het Nederlandse drugsbeleid: Een unieke benadering gericht op schadepreventie en het waarborgen van een veilige omgeving voor het gebruik van specifieke drugs.

2. Het gedoogbeleid: Hierbij wordt de nadruk gelegd op de gedoogde verkoop en consumptie van softdrugs in coffeeshops en de achterliggende redenering van deze benadering.

3. Regulering van coffeeshops: De strikte voorwaarden waaraan coffeeshops moeten voldoen en de juridische ambiguïteit rondom hun bevoorrading.

4. Harddrugs-beleid: Onderscheid tussen hard- en softdrugs, en de gedeeltelijke decriminalisering van harddruggebruik.

5. Preventie en voorlichting: De inspanningen van Nederland op het gebied van bewustwording, educatie en de inzet van programma's, soms zelfs binnen scholen, waarbij persoonlijke verhalen van ex-verslaafden worden gedeeld.

Internationale samenwerking: Ondanks een tolerant binnenlands beleid blijft Nederland internationaal samenwerken om grensoverschrijdende drugshandel tegen te gaan.

Debatten rondom het beleid: De voors en tegens van het Nederlandse drugsbeleid, waaronder zorgen over drugstoerisme en de mogelijke normalisering van drugsgebruik, met specifieke aandacht voor de situatie in steden zoals Amsterdam.

Ons doel is om een diepgaand inzicht te geven in het unieke drugsbeleid van Nederland en de impact ervan op zowel de lokale bevolking als internationale bezoekers. We hopen op uw aanwezigheid en bijdrage aan de discussie!

 

 

Beoordelingsmatrix en Cesuur:

De beoordeling van de cursus zal gebaseerd zijn op de deelname van de cursist aan verschillende componenten van de cursus. Om te slagen voor de cursus, dient de cursist aan de volgende componenten te voldoen:

1) voorbereiding op de cursus door de dia’s va tevoren door te lezende + actieve deelname aan de webinar. Dit omvat het bijwonen van de live sessies en actieve betrokkenheid bij de interactieve elementen van de cursus. De beoordeling hiervoor kan zijn: 'Voldaan' of 'Niet voldaan'.

2) Meedoen met de quizzes in de les: Tijdens de cursus zullen er quizzes worden afgenomen/ vragen gesteld aan de cursist om het begrip van de cursist te beoordelen. De cursist dient de quizzes tijdig in te vullen en deel te nemen om in aanmerking te komen voor een positieve beoordeling. De beoordeling hiervoor kan zijn: 'Voldaan' of 'Niet voldaan'.

3) Invullen van de feedback/reflectie over het geleerde stof: Na afloop van de cursus wordt van de cursist verwacht dat hij/zij een feedback enquête invult om waardevolle inzichten en suggesties te verstrekken over de cursuservaring. De cursist reflecteert over zijn/haar leerervaring en hoe deze ervaring toegepast kan worden in zijn/haar dagelijks praktijk. Het invullen van de enquête is een verplicht onderdeel om te voldoen aan de beoordelingscriteria. De beoordeling hiervoor kan zijn: 'Voldaan' of 'Niet voldaan'.

Cesuur:

Om te slagen voor de cursus dient de cursist aan alle bovengenoemde componenten te voldoen en een beoordeling van 'Voldaan'; te behalen voor elk onderdeel. Bij het behalen van de vereiste beoordelingen zal de cursist als 'Geslaagd' worden beoordeeld voor de cursus (zie tabel 1) en de student krijgt een deelname certificaat toegestuurd. Let op: Het niet voldoen aan een of meerdere van de bovengenoemde componenten kan leiden tot een beoordeling van 'Niet voldaan' en resulteert in het niet behalen van de cursus en uiteindelijk geen afgifte van een deelname certificaat . Het is daarom van belang dat de cursist actief deelneemt aan de webinars, meedoet met de quizzes en de feedback enquête invult om aan de beoordelingscriteria te voldoen.

Let op: Het niet voldoen aan een of meerdere van de bovengenoemde componenten kan leiden tot
een beoordeling van 'Niet voldaan' en resulteert in het niet behalen van de cursus en uiteindelijk
geen afgifte van een deelname certificaat . Het is daarom van belang dat de cursist actief deelneemt
aan de webinars, meedoet met de quizzes en de feedback enquête invult om aan de
beoordelingscriteria te voldoen.

Beoordelingscriteria Beoordeling

Voorbereiding en de deelname aan de webinar: Voldaan / Niet voldaan
Meedoen met de quizzes in de les: Voldaan / Niet voldaan
Invullen van de feedback/enquête: Voldaan / Niet voldaan

Extra informatie

Datum

12-08-2024 (18-21 uur), 03-06-2024 (18:00-21:00)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Online cursus: Het Nederlandse drugsbeleid (5 PE)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *